Forvalter tar nytt shipping-veddemål: – Skal lite til for at ratene går i taket

Martin Mølsæter har kjøpt seg opp i Frontline-aksjen, men har mest tro på en annen shippingsektor han mener er «priset mye lavere».

SATSER PÅ SHIPPING: Forvalterprofilen Martin Mølsæter styrer fondene First Generator og First Global Focus.
Foto: Marius Lorentzen, E24

Publisert: Publisert:

Forvalteren i First Fondene lastet opp med Frontline på tampen av 2023, et år hvor shippingsektoren ble en børsvinner.

Mølsæter økte dermed shipping-veddemålene i tørrbulktørrbulkTørrbulk-skip frakter varer som jernmalm, kull og korn og tank til en femtedel av fondet Generator.

Han begrunner Frontline-kjøpet med rekordlav flåtevekst, økt oljeeksport fra USA som er gunstig for tankrederiene, og lengre fraktruter etter uroen i Rødehavet.

Ser mulighet for ratehopp

– Det kommer til å bli mer oljeeksport ut av USA enn det mange venter, blant annet kommer det en del olje via Canada, sier Mølsæter til E24.

Mølsæter peker på at byggingen av nye skip, både i tanksegmentet og tørrbulk, er «ekstremt lave inn i 2024».

Ifølge Pareto Securities utgjør de samlede bestillingene av nye tankskip fire prosent av dagens flåte, mens andelen for de største skipene er enda mindre på 2,5 prosent.

Samtidig aldres mange skip i dagens flåte, noe som også bidrar til det meglerhuset kaller en «enestående situasjon» i tanksegmentet.

Les også

Forvalter tjener «gode penger» i skipskaoset: – Skyhøy risiko

Mølsæter fremholder at «det skal dermed lite til med litt økte køer i havner, problemer i Rødehavet etc. for at ratene går i taket».

Den siste tiden har Houthi-militsen har angrepet en rekke skip i Rødehavet, noe som har fått flere rederier til å stanse trafikk i området og seile en lengre vei rundt Afrika.

Shippingaksjer har startet det nye året sterkt etter at sektoren ble en børsvinner i fjor. På hovedindeksen på Oslo Børs har åtte shippingaksjer steget mest siden nyttår.

Shippingindeksen på Oslo Børs har steget seks prosent siden årsskiftet, etter at den klatret over 50 prosent i 2023.

– Mye billigere

Mølsæters største shipping-veddemål er imidlertid fortsatt i tørrbulk. Mens Golden Ocean er fondets nest største posisjon, er Frontline den åttende største posisjonen.

– Det er tørrbulk jeg er mest positiv til. De er priset mye lavere i utgangspunktet. Ikke bare er bruktbåt-prisene mye lavere enn på stortank i forhold til hva det koster å bygge nytt, det som kalles nybyggsparitet.

– Men så er selskapene priset til rundt 20 prosent rabatt til bruktbåtprisene igjen, så du får mye billigere båter på børs.

Les på E24+

Forvaltere satser på disse shippingaksjene

Mølsæter trekker også frem at ratene, altså leieinntektene for tørrbulkskipene, har steget i begynnelsen av året – i motsetning til det som er vanlig sesongmønster.

– Vanligvis går de kraftig ned. Det er et ganske bra signal om at det er et strammere marked enn det mange har trodd.

Lavere prising er det som gjør Mølsæter mest positiv til tørrbulk.

Han legger likevel til:

– Hvis markedet først strammer seg til i stortank kan det gå så mye mer ratemessig enn tørrbulk, fordi fraktkostnaden er en mye mindre del av lasten i prosent enn i tørrbulk.

– Derfor kan du få mye større oppgang i stortank selv om det er priset høyere.

Shipping-uro

Situasjonen i Rødehavet skjer samtidig som en annen sentral fartsåre i skipsfarten, Panamakanalen, også preges av kaos og påfølgende skip fra blant annet gassfrakt som må seile lengre ruter rundt.

Panamakanalen forbinder Atlanterhavet og Stillehavet, mens Suezkanalen knytter sammen Middelhavet og Rødehavet.

Begge kanalene er helt sentrale handelsårer for den globale skipsfarten.

Kostnaden for å seile lengre distanser ender ofte hos sluttbrukeren og det er påfølgende rederiene som tjener på det.

Shipping er blant sektorene som svinger mest på børs fra dag til dag, men har samtidig dratt inn massiv interesse fra småaksjonærer de siste årene.

Read More

Laisser un commentaire

Your email address will not be published.