DEO LUKE BAR DOBIJA NOVOG VLASNIKA? Pregovori dve kompanije o kupo-prodaji

DEO LUKE BAR DOBIJA NOVOG VLASNIKA? Pregovori dve kompanije o kupo-prodaji

DOK je premijer Dritan Abazović prošle sedmice kazao da je Vlada zainteresovana da kupi Port of Adriu i ponovo ujedini najveću crnogorsku luku, azijsjki mediji prenose da je Mediterranean Shipping Compani (MSC) dala ponudu za preuzimanje « Global Ports » Holdinga na londonskoj berzi, najvećeg svetskog operatera luka za krstarenje.

ДЕО ЛУКЕ БАР ДОБИЈА НОВОГ ВЛАСНИКА? Преговори две компаније о купо-продаји

Foto: Luka bar

Prema pisanju Splash – Asia Shipping Media (ASM) iz kompanije « Global Ports » koja je u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrđeno je da su u toku razgovori, a kao rok navodi se 13. jul.

Među 26 svetskih luka kojima upravlja « Global Ports » je i deo luke Bar, Port of Adria, koja je 2013 prešla u većinsko vlasništvo turske kompanije.

« Global Ports » Holding osnovan je 2004. godine. Najveći je svetski operater luke za krstarenje, a prisutni su na Karibima, azijsko-pacifičkim regijama, Mediteranu uključujući i luku u Crnoj Gori.

MSC, u privatnom vlasništvu porodice Aponte, vodi najveću svetsku liniju kontejnera, kao i treću najveću liniju za krstarenje na svetu.

Podsetimo, turska kompanija « Global Ports » iz Istanbula kupila je u novembru 2013. za 8 miliona evra većinski paket akcija « Kontejnerskog terminala » Luke Bar, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Iz crnogorske vlade tada je saopšteno da su Ugovor o kupoprodaji 62,1% « Kontejnerskog terminala » Luke Bar potpisali su u Podgorici predsednik vladine Tenderske komisije za privatizaciju, Branko Vujović, i izvršni direktor turska kompanija « Global Ports », Saigin Narin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Read More

Laisser un commentaire

Your email address will not be published.